Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ο Π.Ο.Υ. για τον κορωνοϊό COVID-19 σε νερό, αποχέτευση, υγιεινή και διαχείριση αποβλήτων

Ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) εξέδωσε Τεχνικό Δελτίο για τον κορωνοϊό COVID-19 σε νερό, αποχέτευση, υγιεινή και διαχείριση αποβλήτων, στις 3 Μαρτίου 2020.
Το δελτίο συμπληρώνει τα υπάρχοντα έγγραφα και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. που σχετίζονται με τους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.
Αναφέρει ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 (επίσης αναφερόμενος ως ιός COVID-19), ως μέλος της οικογένειας των κορωνοϊών, έχει μορφολογία και χημική δομή παρόμοιες με εκείνες άλλων ανθρώπινων κορωνοϊών για τους οποίους υπάρχουν δεδομένα τόσο για την επιβίωση στο περιβάλλον όσο και για τα αποτελεσματικά μέτρα απενεργοποίησης.
Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την ασφαλή διαχείριση των υπηρεσιών πόσιμου νερού και αποχέτευσης ισχύουν και για τον COVID-19. Δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Ειδικότερα, η απολύμανση θα διευκολύνει την ταχύτερη απόρριψη του ιού COVID-19.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με την επιβίωση του ιού COVID-19 στο πόσιμο νερό ή στα λύματα.
Το δελτίο βασίζεται στις τρέχουσες γνώσεις για τον ιό COVID-19, στην υπάρχουσα βάση δεδομένων και, γενικότερα, στις υπάρχουσες οδηγίες του Π.Ο.Υ. για την προστασία από τους ιούς στα λύματα και το πόσιμο νερό.
Το δελτίο θα επικαιροποιηθεί καθώς θα διατίθενται νέες πληροφορίες.
Το δελτίο υπάρχει στη διεύθυνση:
https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.