Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Έκτακτη ανάγκη για τον κορωνοϊό: Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση για όλους

Δελτίο Τύπου του
"Il Forum Italiano dei Movimenti per l'Acqua",
Ρώμη, 9.3.2020

Είναι σαφές ότι τα μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού δημιουργούν μια κατάσταση εξαίρεσης και μια ουσιαστική αναστολή της δημοκρατίας.
Δεν επιθυμούμε να ξεκινήσουμε μια συλλογιστική σχετικά με την καταλληλότητα ή την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων, αλλά θέλουμε να επισημάνουμε μια αντίφαση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις.
Σε μια κατάσταση όπου οι πολίτες πνίγονται κυριολεκτικά από απαγορεύσεις και συνταγές, στη συλλογική και ατομική προσπάθεια να μετριαστεί ο κίνδυνος μόλυνσης, πουθενά δεν έχουμε διαβάσει τις πιο βασικές υγειονομικές διατάξεις: πρόσβαση σε νερό για όλους.
Σε ολόκληρη την Ιταλία, οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων ύδρευσης εφαρμόζουν, με διαφορετικές αποχρώσεις, την πρακτική της διακοπής του νερού σε περίπτωση απάτης ή άλλων παρατυπιών όπως αυτές που εντοπίζονται στο περιβόητο άρθρο 5 του διατάγματος Lupi.
Πρόκειται για παραβίαση ενός ανθρώπινου δικαιώματος, το οποίο είναι ακόμα πιο οδυνηρό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία στο σημερινό πλαίσιο, όπου το πρώτο μέτρο που επικαλείται από όλους είναι ακριβώς η υγιεινή.
Ζητάμε λοιπόν την αναστολή όλων των διαδικασιών διακοπής νερού: διότι σήμερα είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητο να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα νερού για όλους μέσω ειδικής ρύθμισης, ανεξάρτητα από το εάν είναι ενήμεροι με τις πληρωμές λογαριασμών.
Πρόκειται για ένα μέτρο που οφείλεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ελπίζουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί γενικά με την επανέναρξη της συζήτησης σχετικά με τον νόμο για δημόσιο νερό, που έχει μπλοκαρισθεί επί μήνες, χωρίς πραγματική αιτιολόγηση, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ιταλικού Κοινοβουλίου.
Η αύξηση των τιμολογίων σήμαινε ότι χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν για πρόσβαση στο πόσιμο νερό, εξασφαλίζοντας παράλληλα υψηλά κέρδη για τους φορείς εκμετάλλευσης. Συνεπώς, το μέτρο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς δημόσιο χρήμα, αλλά ως συμβολή των φορέων εκμετάλλευσης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Είναι στην πραγματικότητα ένα χρήσιμο μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας και επίσης αποφεύγει να ασκήσει πίεση σε ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη αποδείξει την αξία του παρά τα χρόνια υποεπενδύσεων.
Καλούμε την ιταλική κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενεργήσουν, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι αν και το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τα ΗΕ, τα μέσα της αγοράς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διαχείρισή του.
______________________________
Πηγή:
European Water Movement
http://europeanwater.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.