Το νερό είναι αδιαχώριστο από την πυρηνική βιομηχανία. Στη Γαλλία για παράδειγμα, η κατανάλωση νερού στην πυρηνική βιομηχανία δεν είναι αμελητέα. Η ενέργεια (94% πυρηνική) αντιπροσωπεύει το 22% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης επιφανειακών υδάτων, ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας μετά την εγχώρια κατανάλωση (24%) και την άρδευση (48%).
Οποιοσδήποτε θερμικός αντιδραστήρας χρειάζεται συνεχή παροχή κρύου νερού για να παράγει τον ατμό που γυρίζει τον στρόβιλο του εργοστασίου, παράγοντας έτσι ηλεκτρική ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος που οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βρίσκονται ως επί το πλείστον δίπλα στη θάλασσα ή σε ποταμό με μεγάλη ροή. Όλοι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνουν, κατά τη διαδικασία ψύξης, ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που παράγεται με τη μορφή θερμότητας, είτε στο νερό κατάντη των ποταμών είτε στη θάλασσα, είτε στον αέρα.
Για να εξασφαλίσει την παροχή κρύου νερού, η πυρηνική βιομηχανία συνδέθηκε, από την αρχή της, με την κατασκευή φραγμάτων.
Το ζήτημα που προκύπτει με τη μείωση και θέρμανση των διαθέσιμων νερών ένεκα κλιματικής κρίσης δεν είναι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά η ίδια η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2021, ένα σύντομο επεισόδιο καύσωνα στο τέλος του καλοκαιριού θα ήταν αρκετό για να καταστήσει μη διαθέσιμη έως και το 8% της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή, διακοπή ηλεκτροπαραγωγής.
Όσο συμβαίνουν τέτοια επεισόδια στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν η κατανάλωση είναι χαμηλή, η πτώση στην πυρηνική ηλεκτροπαραγωγή έχει επιπτώσεις μόνο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όχι πραγματικά στο δίκτυο. Αλλά νωρίτερα ή αργότερα οι καύσωνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.
___________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.