Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό

για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου 2021

Μερικές μόλις ημέρες μετά την επικύρωση της σύμβασης για τα ορυχεία χρυσού στην Χαλκιδική, και λίγο καιρό μετά τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, καλούμαστε να γιορτάσουμε άλλη μία Ημέρα Νερού.  

364 ημέρες το περιβάλλον καταστρέφεται, ο υδροφόρος ορίζοντας εξαντλείται, τα ρέματα μπαζώνονται, και οι υπεύθυνοι για όλα αυτά, θα βγουν και θα κάνουν δηλώσεις σήμερα για την ¨σημαντική αυτή ημέρα¨.  

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθημερινά, ενεργοί πολίτες και συλλογικότητες δίνουν τον αγώνα τους για το νερό.  

Από τις Μαριές της Θάσου που το πολύτιμο φράγμα εγκαταλείφθηκε και λατόμοι αρπάζουν το νερό, το ρέμα Ερασίνου Βραυρώνας, το  ρέμα Καλλιφύτου στη Δράμα, στη λεηλάτηση των πηγών του Πηλίου, από το φράγμα Αποσελέμη και τις υβριδικές βΑΠΕ στην Κρήτη, μέχρι  την εγκληματική εκτροπή του Αχελώου, ο αγώνας για το νερό αποτελεί ορόσημο για τις τοπικές κοινωνίες.  

Το νερό της Αθήνας παραχωρείται σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ χαρίζοντας τους εκατοντάδες εκατομμύρια σε κέρδη, θυμίζοντας εποχές της Ούλεν, ενώ αντίστοιχο μοντέλο ΣΔΙΤ ετοιμάζεται για την Χαλκιδική μέσω του φράγματος Χαβρία. Παρά τα όσα θα έπρεπε να μας είχε διδάξει η πανδημία για την σημαντικότητα των δημοσίων υποδομών και την ανταπόκριση τους στη δημόσια υγεία, η κυβέρνηση συνεχίζει το ξεπούλημα του νερού.  

Για την πανελλαδική συμμαχία για το νερό, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι άλλη μια μέρα δράσης. Είναι άλλη μια μέρα όπως και οι άλλες, που παλεύουμε για την προσβασιμότητα, για το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και στην αποχέτευση. Θα θέλαμε να είναι γιορτή, αλλά δε μπορούμε να γιορτάσουμε όταν χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι  συμπολίτες μας,  άστεγοι,  πρόσφυγες, μετανάστες δεν έχουν την απαιτούμενη ποσότητα νερού για τις ημερήσιες ανάγκες τους.  

Για όσους θεσμικούς θα κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις σήμερα, τους θυμίζουμε ότι από την 1η Ιούλη σε κάθε δήμο της Ελλάδας θα πρέπει να υπάρχουν δημόσιες βρύσες, με δωρεάν νερό για όλους, ενθαρρύνοντας παράλληλα την μείωση των πλαστικών μπουκαλιών, τι έχουν κάνει γι’αυτό; Είναι έτοιμοι;    

Σε μια περίοδο που το νερό εισάγεται στο χρηματιστήριο του Σικάγο  για να διαπραγματεύεται  ως εμπόρευμα, και με την κλιματική αλλαγή να καλπάζει κατατάσσοντας την Ελλάδα 26η στον παγκόσμιο χάρτη του κινδύνου ερημοποιήσεως , δε μπορούμε να μένουμε σε ευχολόγια.  

Σκοπός των κινημάτων του νερού είναι να αλλάξουμε πορεία μία και για πάντα, να διασφαλίσουμε τον υδάτινο πόρο και να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.