Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Απειλή για το νερό της Θεσσαλονίκης η σχεδιαζόμενη ταφή αμιαντούχων αποβλήτων στα Σέρβια Κοζάνης

Απόβλητα αμιάντου από ολόκληρη την Ελλάδα σχεδιάζεται να ταφούν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων (ΧΥΤΑΜ), που θα δημιουργηθεί στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο της εταιρίας ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Β. Ελλάδος ΑΕ), στον Δήμο Σερβίων Κοζάνης.

Το εγκαταλειμμένο μεταλλείο είναι στα 3 χλμ από το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού 6,6R που έγινε στις 13.5.1995 και στα 4,2 χλμ από μεγάλο ρήγμα κατά μήκος της κοίτης του Αλιάκμονα ποταμού και σε μήκος 7 χλμ δυτικά του μεταλλείου.

Ο χώρος της σχεδιαζόμενης ταφής, περιβάλλεται από πετρώματα που δεν διασφαλίζουν πλήρη στεγανότητα. Όπως αποδείχθηκε τόσα χρόνια στην πράξη, δεν είναι υδατοστεγή και αδιαπέραστα, αλλά αντίθετα υπάρχει αλληλεπίδραση με τις πηγές νερού της περιοχής, καθώς και με τα νερά της λίμνης Πολυφύτου.

Η ρύπανση των νερών της λίμνης Πολυφύτου από τα αμιαντούχα απόβλητα του σχεδιαζόμενου ΧΥΤΑΜ, θα θέσει σοβαρό ζήτημα απειλής της ανθρώπινης υγείας καθώς τα νερά της αξιοποιούνται –μεταξύ άλλων- και για την ύδρευση της Θεσσαλονίκης.

Είμαστε κατά της δημιουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιαντούχων Αποβλήτων (ΧΥΤΑΜ) στο εγκαταλειμμένο μεταλλείο της ΜΑΒΕ στα Σέρβια Κοζάνης, που θα ρυπάνει τα νερά της περιοχής, αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Από την Κοζάνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη είναι κοινός ο αγώνας για καθαρά νερά.

Κίνηση 136


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.