Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Δελτίο Τύπου του Food & Water Europe (μέλος του European Water Movement)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του Food & Water Europe (μέλος του European Water Movement)

Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό

Βρυξέλλες – 25 Ιουνίου 2015

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα μια έκθεση σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) για το Ανθρώπινο Δικαίωμα για Ύδρευση και Αποχέτευση, ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας που συγκέντρωσε σχεδόν δύο εκατομμύρια υπογραφές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν την ισχυρή υποστήριξή τους για το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό.
"Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν επανηλλειμένα ταχθεί υπέρ του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινό αγαθό. Όποτε ρωτήθηκαν, στήριξαν μαζικά τη δημόσια διαχείριση του νερού», δήλωσε ο David Sánchez, Υπεύθυνος Εκστρατειών του Food & Water Europe, “ και οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει αναλόγως. Περιμένουμε τη σύνοδο της ολομελείας του Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο να επιβεβαιώσει αυτό το αποτέλεσμα και την Επιτροπή να ακούσει επιτέλους τους πολίτες της ΕΕ."
Αποδεχόμενη όλες τις συμβιβαστικές τροπολογίες, η Επιτροπή:
- Θεωρεί λυπηρό το γεγονός ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών στερούνταν οποιασδήποτε πραγματικής φιλοδοξίας και καλεί την Επιτροπή να προσέλθει με νομοθετικές προτάσεις ώστε να κάνει πραγματικότητα το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό.
- Θεωρεί ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα.
- Απορρίπτει τις διακοπές νερού και την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Εκφράζει την ανησυχία της για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, όπου οι υπηρεσίες νερού εξακολουθούν να ιδιωτικοποιούνται και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πιέζει για την ιδιωτικοποίηση του νερού στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας.
- Σημειώνει την αυξανόμενη τάση επαναδημοτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη.
- Καλεί την Επιτροπή να αποκλείσει οριστικά το νερό, την αποχέτευση και τη διαχείριση λυμάτων από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.
- Θεωρεί επιτακτική ανάγκη η παραγωγή, διανομή και επεξεργασία του νερού και της αποχέτευσης να εξαιρεθούν από οποιεσδήποτε εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της ΤΤΙΡ και TISA.
- Υπογραμμίζει τη σημασία των συνεργασιών μεταξύ δημόσιων φορέων, ως μη κερδοσκοπικό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των φορέων του νερού.
- Απαιτεί οι αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ να ενσωματώσουν πλήρως την καθολική πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση στη βάση των μη-κερδοσκοπικών αρχών και της αλληλεγγύης.
- Επιμένει ότι θα πρέπει να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στο νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το νερό θα πρέπει επίσης να αποτελέσει προτεραιότητα των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης και της COP21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.