Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Κάτω από την επιφάνεια: Η κρυφή κρίση στα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης

Η Ευρώπη είναι από καιρό περήφανη για το καθαρό νερό της: προσβάσιμο, άφθονο και πόσιμο. Τα περισσότερα από αυτά που πίνουμε, ποτίζουμε τις καλλιέργειές μας και χρησιμοποιούμε στις βιομηχανίες μας, προέρχονται από βαθιά υπόγεια νερά, μέσα από τεράστιους λαβύρινθους υδροφορέων. Αυτά τα πολύτιμα υπόγεια ύδατα συντηρούν μια ολόκληρη ήπειρο και έχουν βοηθήσει να μετατραπεί η Ευρώπη σε μια από τις πιο υγιεινές και ευημερούσες περιοχές στον κόσμο.

Πριν από περίπου εκατό χρόνια, οι χώρες άρχισαν να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γη για να εξάγουν νερό, με πεποίθηση ότι αυτός ο άπειρος πόρος θα αναπληρώνεται για πάντα από τις βροχοπτώσεις. Χρειάστηκε σχεδόν ένας αιώνας, αλλά η κατανόησή μας έχει αλλάξει δραστικά. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι αυτό το ευαίσθητο σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Και ότι η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική υπερεκμετάλλευση έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του υπόγειου γλυκού νερού στην Ευρώπη.

Το νερό μας εξαφανίζεται και ότι απομένει αντιμετωπίζει σχεδόν μη αναστρέψιμη ρύπανση. Πάνω από το 15% των χαρτογραφημένων υδροφορέων είναι σε κακή κατάσταση — επικίνδυνα υπερεκμεταλλευμένοι, ρυπασμένοι ή και τα δύο. Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει το 26% των υδροφορέων ανά επιφάνεια. Και οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι σημαντικές χώρες αγροτικής παραγωγής, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Και η χαρτογράφηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα σε όλες τις χώρες.

Πηγή: https://europeanwaters.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.