Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Στο δημόσιο οι μετοχές ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ: Κινηματική νίκη μεν, αλλά χωρίς εφησυχασμό

Την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε σχέδιο νόμου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας - Ε.Ε.ΣΥ.Π. (το λεγόμενο Υπερταμείο) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022). Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για σαφή υποχώρηση της κυβέρνησης και μεγάλη νίκη του μαζικού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που ξεδιπλώθηκε τα τελευταία 12 χρόνια.

Παρά ταύτα, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός διότι παραμένει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που επιχειρείται με την ήδη υπάρχουσα νέα ρυθμιστική αρχή με τίτλο: "Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων" και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων κ.ά.

Ο αγώνας δυναμώνει, συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.