Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Η Ηθική του Νερού. Από την εμπορευματοποίηση στην κοινή ιδιοκτησία

"Η Ηθική του Νερού. Από την εμπορευματοποίηση στην κοινή ιδιοκτησία"

"The Ethics of Water. From Commodification to Common Ownership", by Cameron Fioret, Ed. Bloomsbury, USA, 2023

Σε αυτήν την παγκόσμια προσέγγιση για την κλιματική αλλαγή και την πρόσβαση στο γλυκό νερό, ο Cameron Fioret διερευνά τις βλαβερές συνέπειες της εμπορευματοποίησης του νερού.

Πέντε κύριες μελέτες περίπτωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ντιτρόιτ, της Κοτσαμπάμπα και της Κεράλα, εκτείνονται σε τέσσερις ηπείρους για να μεταφέρουν το παγκόσμιο και τοπικό πεδίο των κανονιστικών ζητημάτων για το νερό.

Αυτά τα παραδείγματα βασίζονται σε σύγχρονα κινήματα δικαιοσύνης για το νερό για να διερευνήσουν πώς οι αγώνες κατά της εμπορευματοποίησης του νερού μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρακτικές επανάκτησης του νερού ως κοινού αγαθού για να κάνουν τις διαδικασίες διακυβέρνησης του νερού πιο βαθιά δημοκρατικές.

Αναδεικνύοντας τις ηθικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της αδικίας του νερού, αυτή η μελέτη προχωρά πέρα από το επιφανειακό ζήτημα των ανησυχιών της διανομής. Εξετάζει το δικαίωμα των ανθρώπων στο νερό, τις βλάβες της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού, την κοινή ιδιοκτησία και τη νομική προστασία, παράλληλα με τον τοπικό και διεθνικό πολιτικό ακτιβισμό.

https://www.bloomsbury.com/ca/ethics-of-water-9781350348813/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.