Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ρυθμιστική Αρχή εμπορευματοποίησης του νερού

"Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2023 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Η διαβούλευση λήγει την Καθαρή Δευτέρα 27/2 και θα ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση.

Με το νομοσχέδιο αυτό μεταξύ άλλων.....η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει τη μέθοδο και εποπτεύει την εφαρμογή́ της κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού. Εγκρίνει με απόφασή της για 5 χρόνια τα τιμολόγια των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ..... Εισπράττει ποσοστό́ επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.

Η κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της «ορθολογικής ρύθμισης της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης», προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία «αγοράς» υπηρεσιών ύδρευσης, την οποία θα ρυθμίζει η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. προφανώς με την ίδια… επιτυχία, με την οποία η ΡΑΕ ρυθμίζει μέχρι σήμερα την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη.

Λίγες ημέρες πριν τη φημολογούμενη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπεύδει.....να επαναφέρει τη νομοθέτηση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης που το ΣΤΕ απέρριψε με την από 2519/2022 απόφασή του με την οποία, ακύρωσε ομόφωνα, στο σύνολό της, την απόφαση της διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, περί κανόνων τιμολόγησης του νερού, ως αντίθετη στην ευρωπαϊκή και σχετική εθνική νομοθεσία.....

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν. Είναι ο πιο βασικός ζωτικός πόρος, είναι το πιο σημαντικό κοινό αγαθό και δεν χρειάζεται να τεθεί υπό τον έλεγχο και την εξουσία ρυθμιστικών αρχών ιδιωτικοποίησης.

Οι εργαζόμενοι των Εταιρειών Ύδρευσης, το κίνημα για το Δημόσιο Νερό ούτε αυτή τη φορά θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση άλλη μια απόπειρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης, τις οποίες απαγόρευσε με τις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας"

Πηγή: https://sekes-eydap.gr/sekes-rythmistiki-archi-eborevmatopoiisis-tou-nerou/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=enimerosi_apo_to_sekes_eydapgr_paraskeui_24_2_2023&utm_term=2023-02-24


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.