Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Η πυρηνική ενέργεια θέτει σε κίνδυνο το νερό

“Η πυρηνική ενέργεια θέτει σε κίνδυνο το νερό”.

Με αυτό το σύνθημα το δίκτυο “Sortir du nucléaire” πραγματοποιεί καμπάνια ενημέρωσης για τις καταστροφικές επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας στους ανθρώπους και στο περιβάλλον και ιδίως στους υδάτινους πόρους, ενόψει της απόπειρας επανεκκίνησης της πυρηνικής ενέργειας με το πρόσχημα της ενεργειακής κρίσης και της καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διατυπώνοντας το αίτημα για τη διατήρηση των κοινών μας αγαθών και την επείγουσα έξοδο από την πυρηνική ενέργεια.

Ο πυρηνικός τομέας είναι ένας από τους κύριους καταναλωτές νερού (πίσω από τη γεωργία) στις χώρες που χρησιμοποιείται. Αντλεί νερό κυρίως από ποτάμια που έχουν ήδη επηρεαστεί από πτώση της ροής. Η ψύξη των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί την εξαγωγή μεγάλης ποσότητας νερού, που εν μέρει απελευθερώνεται στο φυσικό περιβάλλον σε υψηλότερη θερμοκρασία και εν μέρει εξατμίζεται από τους πύργους ψύξης.

Στην πυρηνική βιομηχανία έχει δοθεί το «δικαίωμα» να ρυπαίνει τις υδάτινες οδούς και να απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες χημικών και ραδιενεργών στοιχείων στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

Σε αυτές τις «νόμιμες» απορρίψεις, θα πρέπει να προσθέσουμε την τυχαία ρύπανση –χημική, ραδιενεργή ή από υδρογονάνθρακες– ποταμών ή υπόγειων υδάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.