Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Εντοπίστηκε κορωνοϊός στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνου από τον Δεκέμβριο του 2019

Ο νέος κορωνοϊός (SARS-Cov-2) υπήρχε στα λύματα του Μιλάνου και του Τορίνου (βόρεια Ιταλία), δύο μήνες πριν από την επίσημη καταγραφή του πρώτου ασθενούς στη χώρα, ανακοίνωσε το ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας (ISS).

Εξέτασαν 40 δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020. Τα αποτελέσματα, που επιβεβαιώθηκαν από δύο διαφορετικά εργαστήρια με δύο διαφορετικές μεθόδους, επιβεβαίωσαν την παρουσία του SARS-Cov-2 στα δείγματα που ελήφθησαν στο Μιλάνο και το Τορίνο στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Παρόμοια ίχνη βρέθηκαν επίσης στα λύματα της Μπολόνια στις 29 Ιανουαρίου 2020, ενώ η πρώτη επίσημη υπόθεση Covid-19 που καταγράφηκε στην Ιταλία ήταν στις 20 Φεβρουαρίου 2020, στη μικρή πόλη Codogno, όχι μακριά από το Μιλάνο. Το ISS διευκρινίζει επίσης ότι τα δείγματα από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019 δεν αποκάλυψαν ίχνη κορωνοϊού στα λύματα.

Το ISS αναφέρει επίσης μια ισπανική μελέτη που εντόπισε τον ιό στα λύματα της Βαρκελώνης που συλλέχθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου 2020, περίπου σαράντα ημέρες πριν από την κοινοποίηση του πρώτου κρούσματος στην Ισπανία.

"Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη βεβαιότητα που αποκτήθηκε τώρα σε διεθνές επίπεδο σχετικά με τη σημασία της παρακολούθησης ιών σε δείγματα που λαμβάνονται από λύματα και στην είσοδο σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού", διατυπώνεται στην ίδια μελέτη του ISS.
________________________
Πηγή: Le Monde, 19.6.2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.