Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Δράσεις στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο των Διεθνών Ημερών Δράσης ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου

14 συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης συνυπέγραψαν το διεθνές κείμενο καλέσματος δράσης ενάντια στις ληστρικές διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες και συμμετείχαν ενεργά στις διεθνείς δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 10-17 Οκτωβρίου 2015 στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι 14 συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης:

 • Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης "Βίος Coop"
 • Κίνηση 136
 • ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. - Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
 • Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας
 • Πρωτοβουλία για την Κοινωνική Διαχείριση των Απορριμμάτων
 • ΚΑΛΛΙΣΤΩ – Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
 • Εταιρεία Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος
 • Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών
 • Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ
 • Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας - Χώρος αλληλεγγύης γυναικών Θεσσαλονίκης
 • Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
 • Εναλλακτική Κοινότητα «ΠΕΛΙΤΙ»
 • SOS Χαλκιδική
 • Κοινωνικός χώρος "Οικόπολις"

Δράσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 10-17 Οκτωβρίου 2015Εκατοντάδες φυλλάδια με το κείμενο του διεθνούς καλέσματος ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες διανεμήθηκαν στην περίοδο αυτή, από μέλη των συλλογικοτήτων σε πολίτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Αριστοτέλους), όπου είχε τοποθετηθεί κιόσκι με αναρτημένα σχετικά μηνύματα. Σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον πολιτών να ενημερωθούν με σχετική συζήτηση.


Δημιουργήθηκε "σελίδα εκδήλωσης" για τις δράσεις στη Θεσσαλονίκη στο Facebook (https://www.facebook.com/events/112437389112285/) με σημαντική επισκεψιμότητα.

Τα μηνύματα με τα κείμενα ενάντια στις διατλαντικές αναρτήθηκαν και αναπαράχθηκαν σε πάνω από 50 ιστότοπους στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στάλθηκαν χιλιάδες Emails. Συνολικά, σε πάνω από 10.000 άτομα έφθασε το μήνυμα διαδικτυακά με βάση τις σχετικές "μηχανές" μέτρησης.

Η εκπομπή AllErt3, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015 στην ΕΡΤ3 ήταν αφιερωμένη στις διατλαντικές συμφωνίες εμπορίου TTIP - CETA - TiSA. Στο στούντιο συζήτησαν οι Κώστας Νικολάου, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος και Λάζαρος Αγγέλου με τη Χριστίνα Σιγανίδου.
Βιντεοσκοπημένη η εκπομπή αναρτήθηκε στο διαδίκτυο:
http://www.dialektika.gr/2015/10/3.htmlΕκδήλωση με θέμα "TTIP/TPP - Η παγκόσμια υποταγή στις πολυεθνικές του κεφαλαίου" διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στο χρέος και στα μέτρα λιτότητας στο Χώρο αλληλεγγύης γυναικών  στις 7.10.2015 με ομιλήτριες τις Μαρίνα Μεϊντάνη και Χαρά Χαρμπίδου.

Εκδήλωση με θέμα "Ο Δούρειος Ίππος της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου" διοργανώθηκε στον κοινωνικό χώρο "Άρδην" στις 16.10.2015 με ομιλητές τους Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, Κώστα Νικολάου και Γιώργο Ρακκά.
Εκδήλωση με θέμα "TTIP/TPP - Απειλή από την παγκόσμια εταιριοκρατία" διοργανώθηκε στον κοινωνικό χώρο "Μικρόπολις" στις 15.10.2015 με ομιλητές την Μαρίνα Μεϊντάνη και τον Δημήτρη Δασκαρόλη.

Το κείμενο, που συνυπέγραψαν οι 14 συλλογικότητες από τη Θεσσαλονίκη:

Διεθνές κάλεσμα Δράσης ενάντια στις ληστρικές διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες
10-17 Οκτωβρίου 2015

Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών!
Σταματήστε τις TTIP, CETA, TiSA και TPP!
Όχι στην υφαρπαγή επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και  στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και των κοινών αγαθών.
Ναι στην προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Ναι στην ελευθερία των σπόρων – ΟΧΙ στους Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα).
Για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης.

TTIP = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. - Η.Π.Α.
CETA = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά 
TiSA = Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών
TPP = Διηπειρωτική Συμφωνία Εμπορίου 

Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν τη Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικά και Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο τη μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες.
Στην Ευρώπη, το κίνημα κατά της TTIP και CETA έχει αυξηθεί μαζικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στις 6 Οκτωβρίου 2015, η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στην TTIP και CETA θα ολοκληρώσει το έτος με πάνω από 2.8 εκατομμύρια υπογράφοντες. Για να γιορτάσουμε αυτήν την επιτυχία και για να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας, εμείς θα κατέβουμε στους δρόμους στις 10-17 Οκτωβρίου 2015. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα διαδηλώσουν απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ευρώπη, και θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με σκοπό να μπλοκάρουν τον Οκτώβριο την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, και να πουν ΟΧΙ στη λιτότητα, στη φτώχεια και στην TTIP.
Στη Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, και τον Ειρηνικό οι λαοί  οργανώνονται για να νικήσουν την Διηπειρωτική Εταιρική Σχέση (TPP) που πιθανόν να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2016. Οι πολίτες στις ΗΠΑ θα συντονιστούν: Στον Barack Obama δόθηκε πρόσφατα η δύναμη να ολοκληρώσει γρήγορα αυτές τις μυστικές συμφωνίες από το Κογκρέσο. Ωστόσο, άνθρωποι σε όλες χώρες έρχονται μαζί όπως ποτέ πριν για μια συντονισμένη κλιμάκωση ώστε να σταματήσει η εμπορική παγκοσμιοποίηση και να οικοδομήσουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις, που βασίζονται στη δικαιοσύνη, όχι στην απληστία.
Πέρα από τον Ατλαντικό, είδαμε τις τελευταίες δεκαετίες μια μαζική μεταφορά της εξουσίας από το κοινό σε ιδιωτικά συμφέροντα, μια ώθηση για οικονομική και χρηματοδοτική φιλελευθεροποίηση, μια καλλιέργεια των ανισοτήτων, φτώχεια και περιβαλλοντικές καταστροφές. Οι TTIP, CETA, TiSA και TPP είναι απόπειρες να καταστήσουν αυτές τις εσφαλμένες πολιτικές μη αναστρέψιμες. Ως εκ τούτου, ο αγώνας μας για να σταματήσουμε αυτές τις μυστικές συμφωνίες συνάδει με τα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται στη λιτότητα, και αγωνίζονται για την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη.
Από τις 10 έως τις 17 Οκτωβρίου, πορείες, μαζικές διαδηλώσεις ή οργανωμένες τοπικές δράσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Σταματήστε  τις TTIP, CETA, TiSA και TPP! Όχι στην υφαρπαγή των Επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και όλων των κοινών αγαθών!
Αγωνιζόμαστε για την ισότητα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, την κλιματική Δικαιοσύνη και την πραγματική Δημοκρατία.
Οι άνθρωποι και ο πλανήτης πάνω από τα κέρδη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.