Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για το δικαίωμα στο νερό στην Ευρώπη

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού
Βρυξέλλες, 8 Σεπτεμβρίου 2015

"ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!"

Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και για τον καθένα από τους σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το δικαίωμα στο νερό (Right2Water).
Η έκθεση σχετικά με τη συνέχεια που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right2Water, που υποστηρίχθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την πλειοψηφία, πέρασε χωρίς μέγιστες αλλαγές, παρά τις αντιπροτάσεις των ομάδων του λαϊκού κόμματος και των συντηρητικών.
Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το δικαίωμα στο νερό είναι σαφής!
Η Επιτροπή καλείται τώρα να εφαρμόσει το δικαίωμα στο νερό στην Ευρώπη μέσω της παραγωγής αποτελεσματικών νομοθετικών εργαλείων για να κάνει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό και την αποχέτευση μια πραγματικότητα.
Το νερό έχει εγκριθεί ως ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες νερού πρέπει να εξαιρεθούν από τις εμπορικές συμφωνίες, όπως η ΤΤΙΡ.
Η Επιτροπή καλείται επίσης να μην προωθήσει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας και μόνιμα να αποκλείσει το νερό, την αποχέτευση και τη διάθεση λυμάτων από τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.
Είναι νίκη για τον ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, αλλά είναι επίσης μια νίκη ενάντια στην ΤΤΙΡ και στη λιτότητα!
Η εισηγήτρια, ιρλανδή ευρωβουλευτής Lynn Boylan, δήλωσε: «η αρχική απάντηση της Επιτροπής στην πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών ήταν ασαφής, απογοητευτική και έκανε λίγα για να απαντήσει στις απαιτήσεις των πολιτών. Σε αυτή την έκθεση, εγώ και συνάδελφοι προοδευτικοί ευρωβουλευτές έχουμε έρθει μαζί για να παράγουμε μια έκθεση που απαντά καλύτερα στην εκστρατεία τους. »
Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι η πίεση των πολιτών είναι αποτελεσματική και ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι ακόμη και ορισμένοι ευρωβουλευτές του λαϊκού κόμματος και των συντηρητικών ψήφισαν τελικά υπέρ της πρότασης.
Για το λόγο αυτό, επαινώντας παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψηφοφορία αυτή, το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού θέλει επίσης να συγχαρεί όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που ασχολήθηκαν με την κινητοποίηση. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον καθένα από τους πάνω από 11.200 ευρωπαίους πολίτες, που κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 ημερών έγραψαν στους ευρωβουλευτές, ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του δικαιώματος στο νερό!
Ως Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού αναμένουμε από την Επιτροπή να έχει, τελικά, μια θετική και δυναμική αντίδραση: θέλουμε το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό να είναι μια πραγματικότητα για τους ευρωπαίους πολίτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.