Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Συνεταιρισμοί: μια εναλλακτική λύση στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα

Cooperatives: an alternative to water privatization in Greece"Συνεταιρισμοί: μια εναλλακτική λύση στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα". Ερευνητικό άρθρο της Ιφιγένειας Δουβίτσα και του Δημοσθένη Κασσαβέτη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Social Enterprise Journal (Douvitsa I., Kassavetis D., Cooperatives: an alternative to water privatization in Greece, Social Enterprise Journal, 10(2): 135-154, 2014).
Το άρθρο διερευνά την οργάνωση των συνεταιρισμών νερού για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως προωθείται από μια αυθόρμητη κοινωνική κινητοποίηση που ονομάζεται Κ136. Η παραπάνω προσπάθεια εμφανίζεται ως μια εναλλακτική πρόταση, σε αντίθεση με την καθοδηγούμενη από το κράτος πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ.
Το άρθρο παρουσιάζει προηγούμενες εργασίες για τους συνεταιρισμούς νερού και τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, συσχετίζοντάς την με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην ελληνική πραγματικότητα μέσα από το πρίσμα της τρέχουσας ύφεσης.
Στα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρεται ότι, ενώ η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης θα δώσει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα, ένας μετασχηματισμός της διαχείρισης από συνεταιρισμούς νερού μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση. Οι συνεταιρισμοί νερού παρέχουν μια λύση για τη διανομή του νερού που είναι φιλική για τον καταναλωτή, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η εφαρμογή της συνεταιριστικής μεθόδου παροχής νερού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για τη χρήση του μοντέλου και σε άλλους τομείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.